Szállítás, szállítmányozás

A tantárgyhoz tartozó anyagokat ide kattintva töltheted le, az órán kapott jelszóval nyithatod meg.

CMR minta és kitöltési útmutató innen tölthető le.

Beadandó feladat: az államvizsga tételek szállítás-szállítmányozás témaköreiből kettőnek a részletes kidolgozása:

·      A szállítmányozás szerepe az áruszállításban        A szállítás, a fuvarozás és a szállítmányozás fogalma. A fuvarozási és szállítmányozási szerződések általános jellemzői. A fuvarozók és a szállítmányozók kötelezettségei, felelősségei, mentességük esetei. A fuvaroztatók, megbízók kötelezettségei, rendelkezési joguk tartalma és kötelezettségeik.

·         A vasúti- és a vízi áruszállítási rendszerek jellemzői           Az áruszállítási rendszerek feladatai. A vasúti- és a vízi áruszállítási rendszerek helye, szerepe a közlekedési munkamegosztásban. Az áruszállítási rendszerek (vasúti, vízi) általános jellemzői, előnyei, hátrányai. Szállításszervezési eljárások rövid jellemzése.

·         A közúti és a légi áruszállítási rendszerek jellemzői            Az áruszállítási rendszerek feladatai. A közúti és a vízi áruszállítási rendszerek helye, szerepe a közlekedési munkamegosztásban. Az áruszállítási rendszerek (közúti, légi) általános jellemzői, előnyei, hátrányai. Szállításszervezési eljárások rövid jellemzése.

·         A kombinált áruszállítási rendszerek jellemzői     A kombinált szállítás általános jellemzői, jelentősége. A közúti-vasúti kombinált szállítás jellemzői. A közúti-vízi kombinált szállítás jellemzői. A folyam-tengeri kombinált szállítás jellemzői.

·         A belföldi és nemzetközi vasúti fuvarozás és fuvarozás és szállítmányozás szabályozása    A vasúti árufuvarozási szerződés jellemzői, a fuvarlevelek adatai a belföldi és nemzetközi árufuvarozásban. Fuvarozási határidők. A vasúti fuvarozási szerződés módosítása, a vasúti fuvarozásnál érvényesítendő határidők. A vasúti díjszabás alkalmazásának előírásai.